Amerikan Tanrıları || Kitap Yorumu

16.12.15


 


 AMERİKAN TANRILARI GERİ DÖNDÜ!
   Yayınlandığı anda çoksatan listelerine giren, Hugo,        Nebula, Locus, Bram Stoker ve SFX gibi ödülleri kazanarak    zoru başaran Amerikan Tanrıları, bu kez yazarın tercih  ettiği metinle karşınızda.
 Kitabın onuncu yılı için hazırlanan bu özel çalışma, sadece  yeni önsöz ve sonsözlerle değil, metne yapılan eklemelerle  de genişletildi ve Neil Gaiman’ın hayal gücünü gözler önüne  seren bu başyapıtın benzersiz bir edisyonu ortaya çıktı.
 Gölge son üç yılını hapishanede geçirmiştir ve tahliyesine iki  gün kala karısının ölüm haberini alır. Cenazeye katılmak için  uçağa biner. Yanına en masum tanımla “esrarengiz”    denilebilecek Bay Çarşamba oturur. Bundan sonra hiçbir şey  eskisi gibi olmayacaktır.
 “Artık Gölge on yaş daha yaşlı. Amerika da öyle. Ve Tanrı­lar beklemede.”

"AMERİKAN TANRILARI" ne merak uyandırıcı,okuma isteğini şaha kaldıran bir isim(!!)
Hele yazarıda Neil Gaiman ise.
Of of of tadından yenmez bir kitap olacak dersiniz.
Öyle değil ne yazık ki.


Yazık diyorum çünkü kitap okumaya başladığım günden beri en büyük hayal kırıklığını yaşadım.
Kitap kasım ayında Neil Gaiman'ın yeni notlarının eklenmesiyle 10.yıl edisyonu diye bir daha basıldı.

Henüz toyken sanırım editörünün canım sen bunu kısalt öyle basalım dediğinde çıkarttığı kısımlarıda eklemiş.Kitap olmuş 700 küsür sayfa.




Neil Gaiman okuduysanız daha önce bilirsiniz masalsı,durağan ama sıkmayan bir dili var.
Ama 500 sayfada sadece minik olaylar olunca insan haliyle sıkılıyor.Neil değilde başkası olsa bu kitabı hayatta bitirmez yarım bırakırdım.

İlerde bir şeyler olacak beklentisiyle 500 sayfa okudum hala bişey olmadı.Her bölüm 10buçuk milyon kişiyi anlattı tanıttı sonra bir daha bahsetmedi.İlk 500 sayfada anlatılanları 50 sayfaya sığdırabilirdi ve hiç bir eksiklik hissetmezdik. 
Ama ben gene devam ettim Gölge ve Çarşamba'nın seyahatleri anlatıldı.Ki bu yolculukların çoğuna göre benim her gün okula giderken metrobüse binme ve yer kapma maceram daha merak uyandırıcıdır.

Karakterler arasında Salim vardı müslüman , new yorka gelmiş.Eniştesinin yanında çalışıyor,hediyelik eşyalar satmak iş bağlamak için geliyor.Sonra işin içine gaylik giriyor.Sonra bir daha Salim'e ne oluyor bilmiyoruz.
Yanlışlıkla basılmış,aslında başka bir kitabın bölümüymüş gibi hissetirdi.

Gaylikten bahsettikte lezbiyenlik olmazmı tabiki var.Ama öyle saçmaki damdan düşer gibi hadi bunlarda olsun deyip yazılmış.


Kitap bu kadar kötümü 

eğer cin ali serisinden beklentimle bu kitaptan beklentim bir olsaydı hiç kötü değil.Ama en azından bir "Babam Süt Peşinde" yada "Odd ve Ayaz Devleri" kadarsa beklentin bu kitap vasatın altında.

Benim beklentimse bu kitabın 2015in yıldızı olacağı yönündeydi.

SAKIN Neil okumaya bu kitapla başlamayın.








Kitap eski tanrılar ve yeni tanrıların savaşını anlatması gerekiyor.
Gölge'nin yardımıyla Çarşamba'nın eski tanrıları savaşa ikna çabası falan.Bu sürecte hoşuma giden sadece bir iki yer oldu.
Geri kalan heyecanlandırabilecek yerlerin çoğu tahmin edilebilirdi ,ki ettim ve gözümden daha da düştü.

Gölge'nin aile olayı veya Çarşamba'nın eski tanrıları ikna etmeye çalışırken yaptığı şey ve yaptığı şeyin sonucu.Ardından sonunda yaptığı şeyin aslında ne olduğu bunları tahmin ettiğime ben bile şaşırdım.

**spoilersız anca böyle cümlede 10 defa şey kullanarak yorum yazılır :D

Boş koltuğu bilirsiniz bilmiyorsanız linkiburada.Bu kitabı okuyanlar J.K. nasıl böyle bir kitap yazar demiştir.Çünkü habire yazmışta yazmış.Kitap içinde her karaktere ayrı kitap yazmış gibi ve aslında öyle ahım şahım meraktanlandıracak bir konu yok.

Ben boş koltuğa 4 puan(5 üzerinden) verdim.Çünkü konusu bu kitaptakinden çok daha kısır olmasına rağmen beni bunun kadar sıkmadı.




Neil'in elinde bunca malzeme varken -tanrılar,karmaşık aile olayı,tanrılar savaşı,fırtınanın gelişi vs.- böylebir kitap çıkarmasına inanamadım.

Elimden gelse döve döve baştan yazdırırdım kitabı.Şöyle 300 sayfa civarı bişey olurdu.Kimsede sıkılmazdı alakasız para numaralarını dünyadan yok ederdim çünkü pek anlam veremedim ben bu kadar üstüne düşülmesine.

Sen merak ettiklerinin cevabını bulmak için okuyorsun ama bozuk para numaraları yapmaya çalışan bir karakterle karşılaşıyorsun.Bu karakterde eski tanrıları ikna etmeye çalışan kesimden bide.
Bari jonglörlük falan yapsaydı,sandığa koyup kesmeye çalışsaydı birilerini -_-




Eğer büyük bir beklentiniz varsa,nihayet basıldı hemen alıp okumalıyım diyorsanız SAKIN hemen okumayın.

1-Beklentinizi minimuma indirin.
2-Neil'in tüm kitaplarını okuyun -en ince çocuk kitaplarını bile-.
3-Sarsılmaz bir neil sevginiz,hayranlığınız olsun öyle gidin okuyun kitabı.

Böylece belki siz beğenirsiz.Benim puanım 2.5*(5 üzerinden) oldu.Elimde bütün kitapları var şuan.Amerikan Tanrılarına bayılıp peşisıra hepsini okuyacaktım güya.
Ne hayal ama :( şimdiyse birkaç ay okumayı düşünmüyorum neildan başka bişey.

Sizin de beğendiniz Neil Gaiman kitabı hangisi? Önerilerinizi bekliyorum içimde artan neil karşı olan nefret ve öfkemi dindirmem lazımda.

You Might Also Like

7 yorum

  1. Yaa ben de bir an önce alıp okusam Neil Gaiman okumaya bunla başlasam diyordum :( benim de büyük beklentilerim vardı şu an çok kötü oldum :/ ama iyi ki bu yorumu okudum en azından okursam da beklentiyi düşürerek okurum artık :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayatının hatasını yapardın bu kitapla başlayarak.İlk okuman gereken yolun sonundaki okyanus bence 200 sayfalık çok güzel masal gibi kitap.Yada bulabilirsen Coralini oku baskısı bitmek üzere ben kitapyurdundan aldım :D
      Ya da babam süt peşinde'yi oku ÇOOOK güzel komik ve zamanda yolculuk gibisinden süper yani

      Sil
    2. Tamamdır bunları not alıyorum^^ hatanın kıyısından döndüm desene :)

      Sil
  2. 700 sayfa çokmuş. .Ne kadar kalin.Ve beğenmediğini söylüyorsun. Nasıl sabır var sende bitirmisdin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam olarak beğenmeme değil aslında.Beklentim karşılanmadı ne umdum ne buldum gibisinden birşey oldu.
      Büyük hayal kırıklııyla yazılan bir yazıdır :)

      Sil
  3. Beğenmediğim bir kitaba ne yazık ki devam edemiyorum ben. Kutlarım bitirmişsiniz :)
    Birde bence her kitap basıldığı zaman güzel. Sonrasında değişiklik yapmaya çalışmak yada devam niteliğindeki kitaplar aynı tadı vermiyor.
    Sizi takibe aldım,
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitapları asla yarım bırakmam.Bazen vasat giden bir kitabın sonu müthiş olabiliyor.
      Bu kitap çok durağandı.Güçlü,vurucu bir son bekledim olmadı o zaman dedim bu kitap olmamış diye.
      Bloguma hoşeldiniz :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bumerang - Yazarkafe

Görüntüleme Sayısı

Bumerang - Yazarkafe

Subscribe